Kategorie: Kalendář akcí

Jablečný týden 5.- 9.10.2015

 

Milí žáci a rodiče,

v měsíci říjnu nás čekají dvě akce. První z nich je projekt „Jablečný týden“ (5.- 9.10.), druhou akcí bude ve čtvrtek dne 22.10. „Dýňování“. Rádi bychom Vás podrobněji seznámili s programem obou akcí.

Projekt „Jablečný týden“ bude žáky v průběhu pěti dní seznamovat s ovocem, jež je pro naši zemi typické a charakteristické, s jablky. Děti poznají jejich důležitost pro fungování lidského organizmu, seznámí se s živinami a vitamíny, jež jablka obsahují. Zjistí, co se s jablky děje po sklizni, co se z nich vyrábí, jak se zpracovávají. Prakticky ve všech vyučovacích předmětech o nich budeme hovořit, zapojíme jablka do všech praktických, výtvarných a naukových předmětů formou, jež bude pro děti zábavná a ve svém důsledku přínosná. Děti si zkusí vyrobit jablečná tiskátka, křížaly, růže z jablek, vyhlásíme soutěž o nejrychlejšího loupače a soutěž o nejdelší slupkuJ (obvazy máme připravené)….. V pátek vše zakončíme jablečnými hody a překvapením, které aby překvapením zůstalo, se děti dozvědí až v pátek.

Vás rodiče prosíme o sledování úkolníčků, kde budou mít děti každý den zapsaný speciální úkol týkající se projektu, zejména prvňáčci budou potřebovat Vaši asistenci a malou pomoc při plnění úkolů. Každý den od pondělí do pátku se znění úkolů dozvíte i na našich webových stránkách školy.

Úkol na pondělí 5.10.2015:

Přines si s sebou do školy jeden kus jablka. Přines takové, kterým by ses pochlubil na světové výstavě jablek a řekni o něm pár informací. Jakou má barvu, kde a kdo ho vypěstoval, kdo ho sklidil, kde bylo uskladněno, případně název odrůdy, jaká je jeho chuť apod.

Úkol na úterý 6.10.

 

Jistě máte rádi jablečná jídla, dezerty, koláče atd. Připrav si recept (prvňáčkům ho napíší rodiče), který nám všem ve škole přečteš, abychom podle něj byli schopni tvůj oblíbený jablečný pokrm uvařit či připravit. Bude ten tvůj ten úplně nejlepší? Pochutnají si všichni????  Prvňáčci číst nemusí, přečteme recept za ně. Oni nám pouze řeknou, co je pro přípravu jejich pokrmu z jablíček potřeba.

Úkol na středu 7.10.

 

Víte, že z jablíček lze vyrobit i ozdoby? Zejména na Vánoce mají děti v oblibě vyrábět svícínky z jablíček. Vy jistě s nadšením vyrábíte zvířátka z kaštanů. Což takhle zkusit vyrobit zvířátka z jablíček? Jediné povolené suroviny k výrobě jsou však tyto: jablíčka a libovolný druh koření, špejle a párátka. Nic jiného. Jablíčka můžete krájet na kousky, loupat nebo použít celá či jen slupky…..My se na vaše výtvory moc těšíme.

Úkol na čtvrtek 8.10.

 

Sestavte jídelníček na 1 den tak, aby obsahoval snídani, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu a večeři. Podmínkou je, že všechny pokrmy musí obsahovat jablka. Nezapomeňte na pitný režim. Ale pozor, že i nápoje v něm obsažené musí chutnat po jablíčkách. Prvňáčkům napíší menu rodiče. Pokud chcete, můžete přidat i malé obrázky vlastní výroby nebo vystříhané a nalepené z novin či časopisů.

Úkol na pátek 9.10.

 

Připravte si malou svačinku, jak jinak než jablečnou, pohodlně se usaďte a čtěte. (Prvňáčkům přečtou rodiče pouze body 1.,3.,4.,10.,12.,14.). Těchto 16 informací o jablku už znáte, zazněly v průběhu jablečného týdne ve škole při vyučování. Nyní si vše připomeňte ještě jednou. Než sníte jablko, budete mít vše přečtené a zopakované a můžete se začít těšit na páteční jablečné soutěžní dopoledne plné překvapení.

 

Vše o jablku

  1. Jablka jsou třetím nejrozšířenějším druhem ovoce po citrusech a banánech

  2. Dnes je známo cca 35 tisíc odrůd

  3. Stadia před jablkem: pupen – květ – plod

  4. Křížaly znali již naši prapředci v době kamenné

  5. Jablka pocházejí ze svahů Kavkazu, Íránu a Turkmenistánu

  6. Odtud se již 2000let př.n.l. jablka šířila přes Malou Asii do Středomoří

  7. Vítěznou pouť jablka završila ve starém Řecku

  8. K nám jablka přinesli Římané. Záměrně pěstovali 27 odrůd a uměli je i roubovat

  9. Na jablka příznivě působí mírné klimatické pásmo s dostatkem srážek

  10. U nás si pěstování jablek prosadil Karel IV. O úctě k jablku svědčí i jedna z královských a císařských insignií, tzv. zlaté jablko, které panovníci drželi na trůně spolu se žezlem a mečem

  11. Celosvětová roční sklizeň přesahuje 50 milionů tun

  12. Každý člověk na planetě Zemi tudíž sní cca 9 kg jablek ročně

  13. Největšími jablkožrouty jsou Holanďané – 1 os. sní 50 kg jablek za rok

  14. Každý Čech sní ročně 27 kg jablek (což je škoda)…..

  15. Jablka obsahují 20 cenných minerálních látek, vitaminů, enzymů, cukrů, pektin ( ve slupce, důlež.pro odvodnění orgz.), vlákninu. Lékaři tvrdí, že jeden kus tohoto ovoce denně je lékem nad léky

  16. Odrůdy dělíme na letní (Diskovery, Hana, Julia, Primula)), podzimní (Prima), zimní (Aneta, Angold, Florina, Goldstar, Jonagold, Jonalord….)

print Formát pro tisk

Komentáře rss

Přidat komentář >

Nebyly přidány žádné komentáře.